Fiskmarknad
under hösten

Senare i höst får Stockholm en fiskmarknad, som står öppen även för fångster från Hälsingekusten.

Stockholms fiskauktion håller till i partihallsområdet i Stockholm och utmanar därmed västkusten, som har Sveriges enda fiskauktioner i dag, i Göteborg och Smögen.

– Vår målsättning är att fiskauktionen ska starta sista kvartalet hösten 2016, skriver företaget på sin webbplats.

Stockholms fiskauktionStockholms fiskauktion utlovar ”En nystartad digital fiskauktion i Stockholm med ett brett sortiment av skaldjur, insjö- och havsfisk”. Skaldjuren kommer från västkusten och utlandet, resten ska vara lokala fångster.

Stockholms fiskauktion har en tydlig affärsidé: ”att skapa en attraktiv handelsplats för försäljning av fisk och skaldjur. Vi vill erbjuda Stockholmsmarknaden färsk fisk från närområdet.

Närområdet kan sträcka sig både till Hälsingland och Åland, förutom Mälaren, Hjälmaren och närbelägna Östersjön, som är hemmaplatsvatten för fiskauktionen.

All budgivning sker alltså över nätet. Den som är på plats har fördelen att se varorna. Den som handlar från annan plats, får information om varornas färskhet, storlek, färg med mera.

Länsstyrelsen i Stockholms län och Stockholms läns landsting stödjer tillkomsten av en fiskeauktion i Stockholm. Landstinget beslutade förra månaden att bidra med 150 000 kronor till fiskeauktionen.

– Det är bra både för att stödja en levande skärgård och ett levande fiske som både i skärgården och i Mälaren är miljövänligt och mer småskaligt än på västkusten, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) i ett uttalande.

Stockholms fiskmarknad smygstartade i Stureplansgallerian den 8 december 2014, men var mer av försöksballong än fullskalig fiskauktion. Fiskmarknaden slog väl ut och under fjärde kvartalet 2016 blir den en fiskauktion jämförbar med dem i Göteborg och Smögen.

Tidigare fick den lokala fisken färdas till och från Göteborg, för att komma ut på Stockholmsmarknaden. Den färska fisken var två dygn gammal när den kom fram. Nu är lokal fisk verkligen färsk.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om planerna på en fiskmarknad i Stockholm: Fiskauktion på gång (8 april 2016), Hälsingefisk till Stockholmsauktion? (10 februari 2016),  Fiskmarknad för Ostkusten (8 december 2014) Marknad för hälsingefisk (28 augusti 2014), Permanent fiskmarknad? (13 juni 2014),  Fiskmarknad för Ostkusten (1 april 2014) och Ostkusten får fiskmarknad (3 januari 2014).

Jörgen Bengtson