Årets eldsjäl blev
Glada Hudik-teatern

Pär Johansson (bilden), grundaren av Glada Hudik-teatern, vars manliga del har sin vardagsscen på vedbacken i Långvindsbruk, blev Årets eldsjäl 2016. Han fick utmärkelsen på Eldsjälsgalan av prinsessa Sofia.

Pär Johansson har under 20 år byggt upp en unik teater, där utvecklingsstörda och normalstörda spelar teater. Glada Hudik-teatern har tagit Hudiksvall, Hälsingland, Sverige och världen med storm.

– Hjältar kommer i många olika skepnader, och alla bidrar ni till att göra Sverige till en öppnare, varmare och mer omtänksam plats, sa prinsessan Sofia under sitt tal och riktade sig till Pär Johansson.

I motiveringen till priset säger juryn följande om varför Pär Johansson får priset:

”Ditt starka och outtröttliga engagemang för att hjälpa andra, och visa att kämpa för något som du tror på är väldigt, väldigt värt. Du står upp för alla människor lika värde och rätt till ett meningsfullt liv. Du påminner oss alla om det fantastiska med att alla människor är unika.”

Bakom Svenska hjältar-galan och utdelningen av Årets eldsjäl står Folkspel, en ideell och politiskt obunden organisation som har 72 riksorganisationer som medlemmar. Folkspel arrangerar bland annat  Eldsjälsgalan, där Pär Johansson blev huvudperson.

I år arrangeras galan Svenska hjältar för tionde gången. Galan delar ut pris till personer som har visat extra stort civilkurage. Galan anordnas av Aftonbladet och TV4.

Jörgen Bengtson
Foto: Glada Hudik-teatern