Många museer
på Hälsingekusten

Hälsingekusten och dess omnejd är rik på museer. Merparten är bara öppna sommartid, men flera är åretruntöppna med fast bemanning. För den som är det minsta museiintresserad, finns det mycket att upptäcka i museisamlingarnas värld.

Här finns ett landskapsmuseum i Hudiksvall (bilden), stadsmuseum i Söderhamn, forngårdar i Forsa och Delsbo, bruksmuseer i bland annat Iggesund, Långvind, Bergvik och Ljusne, yxmuseum i Gränsfors, lotsmuseum i Stocka, kameramuseum i Strömsbruk, idrottsmuseum i Hudiksvall, museijärnväg i Delsbo, lantbruksmuseum i Delsbo, världsarvsgården Erik-Anders i Söderala, andra hälsingegårdar som Söderblomsgården, flygmuseum i Söderhamn, konstmuseer i Bollnäs och Söderhamn, lokala bygdemuseer i bland annat Enånger och Långvind (bilden).

Långvind.com har sammanställt alla museer – stora som små – på Hälsingekusten och i grannkommuner till kusten. Läs mer om dessa cirka 30 museer under fliken Se och göra och på sidan Museer!

Sammanställningen berättar kort om respektive museum, anger adress och telefonnummer samt eventuell webbplats och Facebooksida.

Text och foto:
Jörgen Bengtson