Dundersuccé
för skärgårdsturer

Visit Glada Hudik AB:s försök med tre båtturer i Hudiksvalls skärgård blev en dundersuccé. Turerna blev snabbt slutsålda och i går gick en extrainsatt tur.

Bolaget som driver turistbyrån i Hudiksvall har länge känt av trycket från besökare, som vill ut i skärgården. Problemet är att det varken finns linjetrafik, turbåtar eller taxibåtar i Hälsinglands största skärgård. Lösningen blev ett samarbete med Söderhamns kommun och dess båt m/s Hulda af Söderhamn (bilden).

– Det har gått över förväntan, säger Per Hjärpsgård, verkställande direktör för Visit Glada Hudik AB, till Hälsingekusten.se..

Hulda har kastat loss från Stenkajen i Hudiksvall och gjort en heldagskryssning i skärgården, förbi Hornslandet och vidare till Innerstön, Agön och sälarna vid Tihällan. I Agö storhamn blev passagerarna serverade en måltid.

För att få god komfort ombord, tog m/s Hulda bara emot ungefär två tredjedelar så många passagerare som båten är registrerad för. Personal från Visit Glada Hudik, det vill säga kommunens turistbyrå, fanns också med.

Möjlighet att ta sig ut i Hudiksvalls skärgård utan egen båt är annars minimal. När det är gudstjänster i skärgårdskapellen, har församlingen eller kapellföreningarna båtar till öarna. M/s Medvind från Sundsvall brukar också göra cirka halvdussinet turer i Hudiksvalls skärgård varje sommar. Hälsingekuten.se skrev om detta i en artikel tidigare i somras, Chanser upptäcka Hudiksvalls skärgård.

Per Hjärpsgård skulle gärna vilja ha en permanent lösning med en motsvarighet till m/s Hulda även i Hudiksvalls skärgård. På önskelistan står att Hudiksvalls kommun köper en båt, som går att använda för passagerartrafik i skärgården.

Jörgen Bengtson