Fyrdag öppnar
stängda fyrplatser

Två av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Agön och Storjungfrun, håller öppet på Internationella fyrdagen/fyrhelgen 2017. I år håller rekordmånga fyrar öppet i svenska vatten, totalt 79 stycken. Agö fyrplats är enda i Hälsingland, som är öppen på internationella fyrhelgen den 19–20 augusti 2017. Storjungfrun höll öppet en månad tidigare.

Agö fyrplats (bilden) har Lenn Jerling med familj som värd. Fyrplatsen är öppen både lördag och söndag klockan 10–18. Familjen Jerling äger sedan år 2010 Agö fyrplats. Då köpte familjen Agöns fyrtorn, fyrvaktarbostad, lotshus och annat som hör till fastigheterna från försvarsmakten. Totalt omfattar fyrplatsen elva hus på Hälsinglands näst största ö. Agö fyrplats har egen webbplats.

Storjungfruns fyrplats höll öppet 15–16 juli, så det är inte möjligt att se den imponerande, tidigare stenkolseldade, fyren på fyrhelgen i augusti.

Hälsinglands tredje klassiska fyrplats på ön Gran är stängd för allmänheten.

– Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Många större före detta bemannade fyrars framtid är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Under Internationella fyrdagen försöker därför Svenska Fyrsällskapet med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt, så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv, skriver Svenska Fyrsällskapet i ett pressmeddelande i dag.

– Förutom en chans att se ståtliga byggnader, gammal och ny teknik, ges möjlighet för en trevlig utflykt till platser som ofta är natursköna, skriver Fyrsällskapet.

Internationella fyrdagen finns för att hedra och visa fyrarna som unika, marina byggnader och byggnadsminnen. Fyrdagen startade 2002 och blev omedelbart en stor succé i Sverige. Det lilla landet i norr står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag. Förra året kom cirka 17 385 besökare till 77 fyrplatser.

Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti.

Jörgen Bengtson