Oscarsborg
öppet i sommar

Söderhamns ståtliga utsiktstorn Oscarsborg håller öppet vardagar. På Östra berget, med Oscarsborg på toppen, är det fullt av aktiviteter torsdagskvällar i augusti och september, med start torsdag 3 augusti. Dessa aktiviteter tar över efter Sommartrivsel, som varit på torsdagskvällar under juli.

Aktiviteterna framöver sker tack vare samarbete mellan föreningar, studieförbund, företag och Söderhamns kommun.

Olika föreningar styr vilket tema som gäller för en enskild torsdagskväll. Det börjar i morgon med temat ”skärgård” och fortsätter sedan med bland annat ”motor”.

Under sommaren har arbetslag från kommunala Resurscentrum arbetat med att klippa gräs, röja slö, fixa bord och stolar och allmänt fräscha upp Östra berget. Nu hoppas man att Söderhamnare och besökare ska ”återupptäcka” berget och fortsätta att besöka platsen – särskilt på torsdagskvällar.

– Vi hoppas att folk ska komma upp och se resultatet av det arbete som lagts ned här. Vi har en mycket begränsad budget för att jobba med området men med hårt arbete, goda idéer och givande samarbeten kommer man långt, säger Mats Frelin, verksamhetschef på Resurscentrum, till Söderhamn.se.

Utsiktstornet på Östra berget invigdes 1895. Oscarsborg tillkom på initiativ av Söderhamns Sångförenings anförare och stadsingenjör Gustaf Hultqvist, som också ritade byggnaden. För att skaffa pengar till uppförandet anordnades 1893 och 1894 folkfester, som gav så gott resultat att man beslöt bygga i tegel och puts istället för trä. Det var ett klokt val, för tornet står lika ståtligt i dag som då.

Program för torsdagskvällarna kommer att publiceras i evenemangskalendern på www.visitsoderhamn.se.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun