Populärt vara
Viggenpilot i Söderhamn

Hälsinge flygflottilje F 15 må vara nedlagt, men Viggenpiloterna fortsätter att flyga. Den gamla flygsimulatorn på F 15 är ett populärt besöksmål, som är fullbokat mest hela tiden.

– Det är fullbokat varje dag. Det körs 20 pass per vecka, vilket är maximalt, säger Jörgen Rystedt, ordförande i Kamratföreningen för F 15, till Söderhamns-Kuriren (15 augusti 2017).

– Sätt dig på plats, greppa reglagen och upplev ett riktigt flygäventyr över Hälsingekusten, med anfall, målskjutning, lågsniffande flygning, start, landning och annat som hör till, summerar Hälsingekusten.se på webbsidan om Stridspilot–flygsimulator, som berättar om hur det är att flyga Saab 37 Viggen och om verksamheten på Flygmuseum.

Under 2016 kom 10 400 personer till flygmuseet på F 15, där flygsimulatorn är en dragare. Flygmuseet installerade flygsimulatorn 2013, vilket lockat fler besökare till det gamla flottiljområdet och utställningen av svensk stridsflyghistoria.

Museet drivs ideellt. Samma gäller för flygsimulatorn. Nu vädjar föreningen om fler som vill engagera sig i musei- och flygsimulatorverksamheten, för kommunens engagemang är man missnöjd med.

– Kommunen har inte gett oss den hjälp som är tillräcklig. Vi bedriver verksamheten helt ideellt och som lockar många turister hit, säger Jörgen Rystedt till Kuriren.

Nu behövs en föryngring av de aktiva medlemmarna. Museet har mycket att ge.

– Det här är en del av Söderhamns historia som vi gärna vill berätta, säger han.

F 15 var flygflottilj 1945–1998.

Jörgen Bengtson
Foto: F 10 kamratförening