Mer sjöräddning
2017 än på tio år

I år satte sjöräddningen tioårsrekord. Under maj–september 2017 var sjöräddningsinsatserna 900, vilket var det högsta sedan 2007 – men bara ett uppdrag mer än 2016.

Sjöräddningsinsatserna varierar med vädret.

– Juni 2017 går till historien som en av de blåsigaste junimånaderna i södra halvan av Sverige på länge, vilket märks på antalet sjöräddningsinsatser. Under juni bokfördes 194 sjöräddningsärenden, vilket är en toppnotering för den månaden sett till de senaste åren. Juli var som alltid den mest intensiva månaden för sjöräddningsorganisationen med 290 sjöräddningsinsatser, i samma nivå som föregående år, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Bilden visar en båtbrand i Östergötlands skärgård i juni 2016, en av sommarens 900 sjöräddningsinsatser.

Överlägset störst på sjöräddning är organisationen Sjöräddningssällskapet, som står för 70 procent av sjöräddningen i Sverige, följt av statliga Sjöfartsverket.

Av årets sjöräddningsinsatser, rörde 77 procent (678 fall) fritidsbåtar, 8 procent (72 fall) handels- och passagerarfartyg och 7 procent (66 fall) personer som hamnat i nöd utan farkost, exempelvis simmare.

På Sjöräddningssällskapet noterar man att uppdragen i insjöar ökar betydligt, vilket visar på behovet av organisationens pågående satsning på närvaro i insjöar. I år startade Sjöräddningssällskapet stationer i Storsjön, Jämtland, och Siljan/Runn, Dalarna. En sjöräddningsstation är under utveckling i Bolmen, Småland.

Hälsingekusten har tre sjöräddningsstationer:

Hudiksvalls sjöräddningsstation är äldst, grundad 1997, men inte först. Den började som filial till stationen i Stocka, som länge var enda sjöräddningsstation i Hälsingland. Stocka stängde år 2000. RS Hudiksvall, som stationen heter i sjöräddningsvärlden, har cirka 20 frivilliga.

Lönnångers sjöräddningsstation, grundad 2001, tog över från Stocka för att erbjuda sjöräddning längs i första hand Nordanstigs kust. RS Lönnånger har knapp 20 frivilliga.

Söderhamns sjöräddningsstation, grundat 2005, är en viktig länk mellan sjöräddningsstationerna i Hudiksvall och Gävle. RS Söderhamn har cirka 30 frivilliga och är därmed störst i Hälsingland.

I Sverige som helhet har Sjöräddningssällskapet 70 stationer längs kusten och i de stora insjöarna.

– När larmet går lämnar vi kaj inom 15 minuter, skriver Sjöräddningssällskapet på sin webbplats.

Sjöräddningssällskapet, eller som det egentligen heter, Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS), är en ideell förening. Sjöräddningssällskapet ingår via avtal med Sjöfartsverket i den organiserade sjöräddningen, där Kustbevakningen, Sjöpolisen och andra också ingår.

Jörgen Bengtson
Foto: Sjöräddningssällskapet