Vintern dröjer
på Hälsingekusten

I går vaknade Hälsingekusten till snö och minusgrader. Vintervädret höll kusten i ett stadigt, om än inte så allvarligt, grepp under söndagen.

Vintern såg ut att vara här. Men så är inte fallet.

Den officiella vintern har inte kommit till Hälsingekusten än. För efter fem dagar med vintertemperatur, är vintern här, enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Förra året inträdde vintern redan den 9 november, vilket var ovanligt tidigt.

SMHI håller ordning på vinterns ankomst. På SMHI:s årstidskarta ser man att nästan hela Norrland och norra Svealand har fått vinter. Men en smal remsa på Norrlandskusten har fortfarande höst. Vintern inträder, när det har varit noll grader Celsius eller kallare i dygnsmedeltemperatur fem dygn i följd.

Vi vet först i efterhand, när vintern har infallit, eftersom man räknar vinterns inträde från den första dagen av fem med vintertemperatur.

År 2016 kom vintern till Hälsingekusten den 9 november, 2015 den 5 december och 2014 den 16 december. Genomsnittsdag för vinterns ankomst är 1 december, så än så länge är vintern inte sen.

Jörgen Bengtson