Golfbanor öppnar
för vintersport

Hälsingekustens golfbanor välkomnar spelare mitt i smällkalla och snörika vintern. Men det är inte golfklubborna som ska svinga sig över banorna, utan skidstavarna som ska ge fart åt längdskidåkningen.

Sörfjärdens golfklubb (bilden) är en av Hälsingekustens fyra banor – de tre andra är Hudiksvalls, Forsa och Söderhamns golfbanor – som ställer i ordning skidspår på vintern.

På Sörfjärdens golfklubb i Gnarp fick spårsläden jobba direkt på nyåret. Första omgången skidspår stod klar 4 januari. Senast i dag körde golfklubben upp spåren.

– Man utgår från gamla startkuren vid 1:an, där man också har möjlighet till att fika medhavd matsäck. Åk mot 10:an och följ sedan spåret motsols. Det finns två längder på slingan, berättar Sörfjärdens golfklubb på sin facebooksida.

Spåren är på 3,2 respektive 2,1 kilometer. Skyltar på plats anger start, mål, åkriktning och övrig information. Plogad parkering finns vid klubbhuset.

– Bra träning inför kommande golfsäsong! skriver Sörfjärdens golfklubb.

Hudiksvalls golfklubb berättar på sin facebooksida att det finns ett nyspårat längdskidspår på sex kilometer.

– Missa inte den här chansen, skriver golfklubben och visar härliga bilder från spåret.

Söderhamns golfklubb i Sofieholm berättar i dag på sin facebooksida att ”äntligen har det kommit tillräckligt med snö för att göra skidspår på golfbanan”.

– Välkommen ut till klubben åk och skidor i nygjorda skidspår, skriver man på facebooksidan.

Nansta golf, Forsa, säger inget som skidspår på sin facebooksida. Med tanke på att golfbanan ligger i en gammal slalombacke, torde förutsättningarna för krävande längdspår vara goda.

Å andra sidan höll Nansta golf öppet för ett år sedan – för den som ville spela golf! Golfbanan hade då två tee-pallar utlagda och saltade mattorna regelbundet för att förhindra isbildning.

– Det går bra att åka hit och slå om ni vill och har egna bollar, skrev Nansta golf den 22 januari 2017 och lade till: Ni får inte tillbaka bollarna eftersom dom försvinner i snön, men å andra sidan betalar ni inget för att få stå här och slå.

Jörgen Bengtson
Foto: Sörfjärdens golfklubb