STF Rönnskär
i norrskensskrud

STF har ett av sina skärgårdsvandrarhem på Rönnskär (bilden), Söderhamn. Vandrarhemmet har nyligen uppdaterat sin profilbild på facebook och visar upp den i norrskensskrud.

Norrsken är något vi vanligen förknippar med Lappland, Norrbotten och andra delar av nordligaste Sverige. Men norrsken förekommer även i södra delarna av Norrland och även längre söderut.

– I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus), skriver statliga Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) om norrsken, som det heter på våra breddgrader.

Polarsken på norra halvklotet kallas norrsken, på latin ”aurora borealis”, och på södra halvklotet södersken, ”aurora australis”. Det senare begreppet används dock sällan, och norrsken används ofta – om än lite slarvigt – som en synonym till polarsken i allmänhet.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamn