Årets sjöräddare
inte från Hälsingland

En nyhet för många är nog utmärkelsen Årets sjöräddare. Den delas ut varje år av Sjöräddningssällskapet till ”en sjöräddningsinsats från i fjol som sticker ut lite extra”, enligt ett pressmeddelande från Sjöräddningssällskapet. Ingen av årets nominerade kommer från Hälsingland.

Av 2017 års drygt 1 100 sjöräddningsuppdrag, har sex stycken blivit nominerade till utmärkelsen. Vilket uppdrag som ror hem segern, får vi veta på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredagen den 2 mars.

– Utmärkelsen Årets sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907, skriver Sjöräddningssällskapet i pressmeddelandet.

Sjöräddningssällskapets 2 100 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De täcker in Sveriges hav och stora insjöar. De frivilliga sjöräddarna medverkar i 80 procent av all sjöräddning i Sverige.

– Jag är väldigt stolt över alla våra frivilliga sjöräddare. De gör ett fantastiskt arbete. Förutom att rycka på larm håller de jouren dygnet runt, övar och underhåller båtarna. Deras erfarenhet, lokalkännedom och osjälviska arbete räddar liv, och det här är en utmärkelse som hyllar varenda en av dem, säger Cia Sjöstedt, verkställande direktör för Sjöräddningssällskapet, i ett uttalande.

De nominerade insatserna har utförts av följande sjöräddningsstationer (på engelska förkortat ”RS”): RS Arkösund, RS Falsterbokanalen, RS Hjälmaren, RS Kalma, RS Simpevarp, RS Uppsala, RS Växjö och RS Örnsköldsvik.

År 2017 var RS Lönnånger, Jättendal, nominerad, men MS Hammarö knep segern.

Jörgen Bengtson
Foto: Sjöräddningssällskapet