I hamn med
två bostadsbolag

Hudiksvalls stora bostadsprojekt i stadens gamla hamn, Kattvikskajen, tog ytterligare steg framåt i veckan. Då blev det klart att Lillskär AB får bygga bostäder närmast Möljen. Sedan tidigare har AB Hudiksvallsbostäder fått tummen upp för hyreshus närmast järnvägen.

I veckan gav planutskottet i Hudiksvalls kommun besked om att Lillskär får markanvisning till det attraktiva området på Kolkajen närmast Möljen.

Lillskär kommer att bygga cirka 65 lägenheter i trä och arkitektur, som påminner om sjöbodarna. Fasaderna blir i värmebehandlad trä, som enligt Lillskärs beskrivning ”åldras naturligt och blir ett vackert inslag i stadsprofilen”. Lillskär är en av byggherrarna på Djupestrand.

Hudiksvallsbostäder kommer att bygga ungefär lika många bostäder, varav en del är planerade att bli seniorboenden. Totala antalet bostäder är beroende av om Domstolsverket ska bygga ny tingsrätt på Kattvikskajen eller bygga om befintlig tingsrätt.

HSB är intresserad av att bygga bostadsrättslägenheter på Kattvikskajen. På en hemsida för Kattvikskajen tar HSB emot intresseanmälan ”för våra eventuella framtida bostäder på Kattvikskajen i centrala Hudiksvall”.

Hudiksvallsbostäders och Lillskärs byggnationener bör kunna starta 2019, med inflyttning under 2021.

Totalt omfattar nu aktuell plan för Kattvikskajen 450–500 lägenheter.

Förslag till detaljplan är ute på remiss. I höst räknar kommunen med att fastställa detaljplan för Kattvikskajen.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Kattvikskajen och Håstaholmen, förutom artiklar om Kattvikskajen som årlig loppmarknad: Hudik presenterar plan för Kattvikskajen (8 februari 2018), Sexvåningshus i havsläge i Hudik (14 februari 2017), Arbete med ny kaj igång i Hudiksvall (13 januari 2017), Stadsdel Kattvikskajen (2 juli 2016), Nya Kattvikskajen tar form (4 juni 2016), Bostäder i hamn? (28 oktober 2015), Camping på Kattvikskajen (16 oktober 2014), Kattvikskajen för evigt (7 juni 2014), Camping på Kattvikskajen (16 december 2013), Havsnära tomter i Hudik (4 december 2013), Håstaholmen vill sälja Kattvikskajen (27 augusti 2013), Havsnära villatomter i Hudik (28 juni 2013), Oklar kajutveckling (10 juni 2013), Hamnstråk snart verklighet (17 maj 2013), Havsnära boende i Hudik (21 december 2012), Överens om Kattvikskajen (9 november 2012), Inga nya villahavstomter (7 november 2012) och Havsnära villatomter på gång (17 oktober 2012).

Jörgen Bengtson