Vilda djur tar
plats i Gävleborg

Hälsingland och Gästrikland har mycket att visa upp av vilda djur, både i det fria och djurparker. Hälsingekuten.se presenterar i dag en särskild sida för länets tre djurparker: Järvzoo i Hälsingland samt Furuviksparken och Älgparken Ockelbo i Gästrikland. Alla ligger inom bekvämt avstånd, för den som vill göra en utflykt från Hälsingekusten.

Hälsingekusten.se:s sida Djurparker finns under toppfliken Göra och underfliken Djur och djurparker. I anslutning till sidan om djurparker finns också separata sidor för djur, fåglar och sälar.

– Jag är glad att vi kan guida besökare på Hälsingekusten till spännande besöksmål, både på Hälsingekusten och Gästrikekusten och utflykter till inlandet, säger Agneta Bengtson, teknisk redaktör för Hälsingekusten.se.

De tre djurparkerna är exempel på just dagsutflykter från Hälsingekusten.

Järvzoo i Enångers grannsocken Järvsö är Sveriges främsta djurpark för Nordens klassiska rovdjur, däribland Hälsinglands landskapsdjur lo (bilden) och naturligtvis älg. Djuren lever i en så naturlig miljö som möjligt, på sina egna villkor. Djuren har – för att vara djurpark – generösa utrymmen.

Besökaren ser djuren från en tre kilometer lång trätrottoar, som tar besökaren förbi alla djuren och genom en spännande vildmarksmiljö. Trottoaren är Europas längsta sammanhängande och är helt utan trappsteg.

Djurparken är öppen året om.

Furuviksparken söder om Gävle är både djurpark och nöjespark, ett populärt besöksmål sedan år 1900.

Djurparken består bland annat av ett aplandskap. Bland parkens djur finns människoapor, lemurer, kängurur, kameler, kor, hästar, får, getter, sköldpaddor, fiskar och fåglar av olika slag. Furuviksparken har en unik samling primater, människans närmaste släktingar i djurvärlden, som bildens schimpans.

Furuviksparken är barnvänlig och tillgänglig för rullstol.

Djurparken är öppen från mitten av maj till mitten av september, alla dagar i veckan.

Älgparken Ockelbo rymmer älgar i olika former. Delar av året är extra intressanta för besökare: kalvningsperioden (cirka 15 maj till 20 juni), älghornssäsongen (maj–augusti) och brunsten (från mitten av september).

Hela anläggningen är barnvänlig och tillgänglig för rullstol.

Älgparken är öppen under högsäsong, 1 maj–12 augusti, tisdag–lördag, samt lågsäsong, 13 augusti–30 april, via bokning.

Jörgen Bengtson
Foto: Järvzoo och Furuviksparken

Nyheten uppdaterad 17 februari 2018