Snön kan
ligga kvar in i juni

Får vi en så sen vår att det går att åka skridskor under midsommar, som på Albert Blombergssons klassiska målning från Stugsund 1867?

Riktigt så illa behöver det inte bli denna osedvanligt snörika vinter. Men snön kan mycket väl ligga kvar in i juni i Hälsingland, tror Sveriges Televisions meteorolog Jannicke Geitskaret.

Söderhamnskonstnären Albert Blombergsson målade en tavla, ”Proviantfartyg i Stugsund midsommar 1867”, som förebådade nödåret, vilket följde på en osedvanligt lång vinter och bister vår. Målningen visar ett fartyg omgivet av is, med lossning av lasten som pågår till mottagare på isen. Dessa lägger godset på slädar, sparkar och andra vinteråkdon. Skridskoåkare och sparkstöttingar rör sig runt den fastfrusna båten.

SVT-meteorologen Jannicke Geitskaret varnade i torsdags för att barmarken i Gävleborgs län kan dröja till i juni. Bakgrunden är det ovanligt stort snödjupet i Hälsingland och Gästrikland.

Andra meteorologer ifrågasätter uppgiften. Ian Engblom, meteorolog vid Foreca, vill för Helahälsingland.se inte uttala sig om när våren och barmarken kommer till Hälsingland.

– Jag vet inte var hon har fått det underlaget ifrån. Det är ett stort snödjup nu, men hur länge det kommer att ligga kvar beror på så många olika faktorer, säger Ian Engblom till Helahälsingland.

– Det kommer att krävas många dagar med plusgrader och en del regn för att snön ska smälta bort helt, men när det blir kan jag inte uttala mig om, säger han.

Jörgen Bengtson
Bild: Albert Blombergsson