App hjälper hålla
koll på vattennivåer

När snösmältningen kommer, är det bra att kunna hålla koll på vattenhöjd, vindstyrka och vindriktning i realtid. Sjöfartsverkets vind- och vatteninformation, Viva, ger den möjligheten, i mobilen och på webben.

Viva finns som applikation för Iphone, Android och Windows Phone. Sjöfartsverkets samlade karttjänster, där Viva ingår, finns på verkets webb, www.sjofartsverket.se.

Sjöfartsverket uppdaterar fortlöpande Viva med information om vattennivå, vindstyrka (både medelvind och byvind), vindriktning, vattenström och sikt

Precisionen är så bra att det avviker högst fem centimeter i vattennivåmätningen, som sker var sjätte sekund och redovisar ett medelvärde av tio mätningar. Vindmätningen sker också var sjätte sekund och redovisas i form av medelvärde för tio mätningar.

Informationen kommer från Sjöfartsverket och SMHI:s drygt 100 mätstationer runt Sveriges kust – från Kalix i Norrbotten hela vägen runt kusten till Stretudden i Bohuslän – och i Vänern och Mälaren. Hälsingekusten har tyvärr bara en mätstation, utanför Ljusne (Orrskärskajen). Närmaste stationer finns utanför Gävle, på Egggrund och Finngrundet, och utanför Sundsvall, på Spikarna.

Viva-systemet kom till för att stödja Sjöfartsverkets lotsar och öka säkerheten i samband med lotsning av fartyg, men är lika användbar för fritidsbåtägare och andra.

Tjänsten är gratis – och populär. Framför allt apparna växer i popularitet.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om denna tjänst och snarlika projekt: ”Samlad mätning av havsvattenstånd” (31 maj 2017) och ”Koll på vind och vatten” (7 december 2013) och ”Rekord för vind-vattentjänst” (4 november 2013).

Jörgen Bengtson