Ny havskrog
öppnar i Sandarne

Den 1 juni i år öppnar en ny havskrog i Vad, vid havet mellan Sandarne och Stugsund, söder om Söderhamn, Kanonholmen. Det är en fisk- och skaldjursbutik, som utvidgar verksamheten.

– Förhoppningen är att det ska komma väldigt mycket båttrafik också, i och med att det är mycket stugor ute på öarna, säger Dennis Schlömer till Sveriges Radio P 4 Gävleborg (11 mars 2018).

Kanonholmen Seafood, som bolaget heter, öppnade en gårdsbutik 2016. Men historien är betydligt äldre än så.

Företaget startade i slutet av 1980-talet med att bröderna Peter och Magnus Schlömer började köpa upp fisk i Vad. Vid millennieskiftet byggde bröderna en fastighet, som de nu har rustat upp för fiskförädling och gårdsbutik.

Nästa steg blir en liten havskrog, men Kanonholmen erbjuder redan räksmörgås, skagensmörgåsar, lunchsallader och annan färdigmat.

Kanonholmen Seafood har egen webb och facebooksida med 2 189 följare.

Radio Gävleborg har kartlagt länets havskrogar, som SR räknar till sex. Dessa hade sammanlagt 270 000 gäster 2017. Långvind.com har en mer omfattande lista över restauranger och kaféer med havskontakt. Den senaste sammanställningen finns under Sommarrestauranger 2017. Ny sammanställning kommer i god tid inför årets säsong.

Matturismen i länet har aldrig tidigare varit så stor, men den kan växa anser krögarna, som SR varit i kontakt med.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Kanonholmens tillväxt och satsningar: Fisk och skaldjur vid havet i Söderhamn (2 december 2017), Soligt i Långvind (24 juni 2016) och Fisk- och skaldjursbutik öppnar (19 januari 2016).

Jörgen Bengtson
Foto: Kanonholmen Seafood