Fisk och skaldjur
vid havet i Söderhamn

Hälsingekusten har fått en fisk- och skaldjursbutik, som bokstavligt talat ligger vid havet. I går öppnade Kanonholmen Seafood sin efterlängtade gårdsbutik i Vad mellan Stugsund och Sandarne, alltså söder om Söderhamn.

Kanonholmen Seafood har under flera år planerat för en riktig gårdsbutik. I Vad har man haft fisk- och skaldjursförädling samt även viss försäljning i en provisorisk butik.

På fredagen öppnade Kanonholmen dörrarna till en riktig gårdsbutik, med kunder som strömmade in och angenäma rök-, fisk- och skaldjursdofter som strömmade ut. På bilderna ser vi butiken på öppningsdagen.

Butiken har naturligtvis diskar fyllda med havets läckerheter, men också lokala matprodukter från landbacken.

– Vilken dag det var igår, skriver Kanonholmen Seafood i dag på sin facebooksida med anledningen av gårdagens premiär, då de förväntansfullt välkomnade gamla och nya kunder med ett ”vi är så himla förväntansfulla över att visa er butiken & allt gott vi fyllt den med”.

Gårdsbutiken är första steget i en planerad utbyggnad av verksamheten. På tur står en inglasad servering och mikrobryggeri för öl.

Förutom försäljning på plats i Vad, är Kanonholmen med på olika marknader, i helgen på Sånga-Säby utanför Stockholm.

Kanonholmen har också produkter till försäljning i Långvinds sommarbutik och bjöd häromåret på smakprover under midsommarfirandet (bilden).

Företaget startade i slutet av 1980-talet med att bröderna Peter och Magnus Schlömer började köpa upp fisk i Vad. Vid millenieskiftet byggde bröderna en fastighet, som de nu har rustat upp för fiskförädling och med gårdsbutik.

Släkten som jobbar med fisk och skaldjur har vidgats. Bröderna Marcus och Tobias Wiklund har nappat, tillsammans med Dennis Schlömer, på morbröderna Peter och Magnus Schlömers fiskafänge. Marcus har tidigare drivit restaurang i Falkenberg, men nu återvänt till Hälsingland.

Kanonholmen Seafood har egen webb och facebooksida med 2 012 följare.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft två artiklar om Kanonholmen Seafood: Soligt i Långvind (24 juni 2016) och Fisk- och skaldjursbutik öppnar (19 januari 2016).

Jörgen Bengtson
Foto: Kanonholmen Seafood och Jörgen Bengtson