Vinter med besked
till Hälsingekusten

För en vecka sedan kom snön till Hälsingekusten, och det med besked. Nu bekräftar också Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) att vintern är här. I början av december kom vintern till Hälsingekusten, för då hade dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller kallare fem dagar i följd.

Nu har Hälsingekusten vinter, inte bara fullt synligt i form av massor av snö, utan också med den torra SMHI-definitionen av vinter.

SMHI håller ordning på vinterns ankomst. På SMHI:s årstidskarta ser man vinterns utbredning, men också historia, för vintern kan ankomma vid högst olika tidpunkter. Möjligen har vintern inte kommit till riktigt hela Hälsingekusten – Hornslandet är ömsom höst och ömsom vinter på olika SMHI-årstidskartor.

Vi vet först i efterhand, när vintern har infallit, eftersom man räknar vinterns inträde från den första dagen av fem med vintertemperatur.

SMHI tar numera fram årstidskartan automatiskt från en griddad analys, som är gjord i ett rutnät över nordvästra Europa. Den griddade analysen väger samman temperaturobservationer och prognoser. Varje beräkningspunkt i rutnätet motsvarar en yta på cirka tre gånger tre kilometer.

– I den automatiskt gjorda analysen kan enstaka beräkningspunkter skilja sig från det storskaliga mönstret. I fjällen är till exempel temperaturkontrasten normalt relativt stor mellan fjälltoppar och dalgångar. Därigenom kommer även årstiderna att kunna variera inom små områden, skriver SMHI.

Detta gäller naturligtvis även längs kusten. Här kan skillnaderna vara stora mellan öar och kust med öppen hav och kuststräckor bara någon kilometer in i landet.

Även om vädret slår om – och vi får blidgrader och höstväder – så har vintern kommit för säsongen. Enligt SMHI kan inte hösten komma tillbaka, när vintern väl har inträtt.

År 2016 kom vintern till Hälsingekusten den 9 november, 2015 den 5 december och 2014 den 16 december. Genomsnittsdag för vinterns ankomst är 1 december, så i år var vinterns ankomst normal.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI

Nyheten uppdaterad 6 december 2017