Anrikt Ljusnehus
blir vandrarhem

Hälsingekusten får till sommaren ett nytt vandrarhem. En tidigare husmodersskola i Ljusne från 1929 blir året-runt-öppet vandrarhem. Det ska locka gäster med guidade turer i ”ett av Sveriges bästa fiskevatten”, enligt Söderhamns-Kuriren (6 april).

Huset genomgår sedan april förra året en omfattande renovering. Den ska vara klar till sommaren. Då ska den ståtliga villan på Stationsvägen bli ett vandrarhem på närmare 500 kvadratmeter med 13 gästrum.

– Jag vill skapa en miljö och atmosfär som får besökarna att känna att de vill stanna kvar. Det ska vara en wow-känsla, säger Pauli Väisänen till Kuriren.

Pauli Väisänen kommer från Stockholmsområdet, där han bland annat drivit ett större företagshus i Upplands Väsby. Kontrasten mot Ljusne är stor och positiv.

– Alla är verkligen jättetrevliga här uppe. Jag blev lite förvånad när jag mötte personer som hejade på en okänd människa bara så där, säger han till Kuriren.

Invändigt är vandrarhemmet inrett i en äldre, rustik stil. Utvändigt har huset fått renoverade fönster och delvis ny panel. Till nyheterna hör också en 60 kvadratmeter stor uteplats och planer på en mindre scen.

Pauli Väisänen planerar att bland annat erbjuda guidade fisketurer och företagsevent. Han räknar med att öppna vandrarhemmet i juni 2018.

Huset har en brokig historia. Det har varit bland annat husmodersskola, tjänstemannamäss för Ljusne-Woxna AB och kontor för Ljusne Kätting.

Jörgen Bengtson