Skärgården har
egen webbplats

Allt som händer i skärgården på sociala medier finns samlat på ett webbplats, Skargardskontakt.se – men bara om det handlar om Stockholms skärgård.

”Skärgårdskontakt speglar nyheter, diskussioner, händelser och aktiviteter i Stockholms skärgård via olika sidor på Facebook och andra källor. Möjligheten finns också för alla med inloggning att publicera i Evenemang, skriver webbplatsen under Om oss.

Vad Långvind.com vet finns inget motsvarande för andra skärgårdar eller kustområden i Sverige som till exempel Jungfrukusten.

Bakom Skärgårdskontakt står Sören Hjelm. Han har skapat sajten och förklarar för tidningen Skärgården (12 april 2018):

– Den uppdateras automatiskt varje dag med det som har taggars med skärgård, i första hand på Facebook och Instagram. Men även med innehåll och nyheter från ö-sajter och andra aktiva sajter som jag väljer ut, säger han.

Till detta kommer en evenemangskalender, där vem som helst kan lägga in och uppdatera aktiviteter.

Sören Hjelm är gammal journalist och webbredaktör. Han såg ett behov av den här typen av webbplats och har tidigare gjort en liknande sida för Mallorca.

Han ser Skärgårdskontakt som en samlingssida för den som vill ha skärgårdsinformation och därmed ett ”alternativ till att alla sitter i sin egen lilla facebookgrupp”.

Sajten är ännu i sin linda. Sören Hjelm tror mycket på evenemangskalendern men ser också att Skärgårdskontakt går att utveckla med diskussionsforum, kontaktförmedling, köp-och-sälj, chatt, reportage och filmer.

En viktig funktion för Skärgårdskontakt är att stärka gemenskapen mellan öar, ”få mer impuls och inspiration av vad andra gör istället för att bara sitta och se på sin ö” samt öka kontakten mellan fastboende och sommarboende.

Jörgen Bengtson