Marknad
med marknader

Hälsingland är antikmarknadernas, knallemarknadernas, julmarknadernas, lopp- och kuriosamarknadernas, skördemarknadernas och auktionernas landskap. På marknader, i antikaffärer och på auktioner kan alla fynda, med lägre priser och större prutmån än i storstäderna.

Häslingekusten.se har inför årets stora antikmarknadsbegivenhet, Hudiksvalls antik- och samlarmässa under kommande helg, gjort en sammanställning av Hälsinglands olika typerna av marknader.

– Vi vet att många älskar våra markander, så därför har vi gjort enskilda sidor över de olika återkommande marknaderna, säger Agneta Bengtson, teknisk redaktör på Hälsingekusten.se.

Läs vidare under fliken för respektive marknad:

Antikmarknader och samlarmässor finns i Hälsinglands två gamla städer, Hudiksvall och Söderhamn. Dessutom brukar Gävle ha en årlig mässa.

Knallemarknader är framför allt vanliga under vår och höst, med Hälsinge marknad i början av september som en av Norrlands största marknader.

Julmarknader är, av förklarliga skäl, en typisk aktivitet veckorna före jul.

Lopp- och kuriosakmarknader är talrika under vår, sommar och höst. Men det finns också åtskilliga åretruntöppna loppmarknader i främst i Hudiksvall men också i bland annat Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal.

Skördemarknader har sin givna tid under september.

Långvindsdagen är ytterligare en typ av marknad, som funnit en lördag i slutet av juli i många år, men som inte blev av sommaren 2017.

Auktioner är framför allt vanliga under sommaren, både gårdsauktioner och auktionshallsauktioner. Det finns också flera åretruntöppna auktionshallar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson