Skärgårdsliv
i ny tv-serie

I kväll är det premiär på en ny skärgårdsserie, som hade kunnat vara någonstans på Hälsingekustens fastland, ”Sjölyckan”.

Skärgårsmiljöer är populära för film och tv, allt sedan Saltkråkan och framåt. Sjölyckan består av tio avsnitt, går på TV 4 på fredagar och har Felix Herngren – som placerade Solsidan på kartan – som en av regissörerna.

I Solsidan tog Felix Herngren avstamp i det verkliga Saltsjöbaden. Nu är det en fiktiv miljö vid namn Ormskär, som skildras i Sjölyckan. Även den utspelar sig i Stockholms skärgård men nu på en ö i Värmdö istället för fastlandet.

– Det finns en poäng i att vara i en vacker miljö när man skildrar problem och jobbigheter. Då skapar man en kontrast som ibland gör det lite roligare. Det är samma i både Sjölyckan och Solsidan. Man hade kunnat välja ett lantställe som bara ligger vid en äng, men det finns något med havet som vi älskar. Sedan ligger Värmdö nära Stockholm så det har varit bekvämt att åka ut hit och filma, säger regissören Felix Herngren till Nacka Värmdö Posten (4 april 2018).

Inspelningen har skett både på fastlandet och ön Gällnö.

Solsidan skildrade överklassliv i en överklassförstad. I Sjölyckan är det ”vanliga” människor tillsammans med ett och annat skärgårdsoriginal, som bemannar rollistan. Avsnitten handlar om sommarens ledigheter för semestrande stadsbor och vilka komplikationer som kan uppstå, när släktingar ska bo tillsammans på en liten yta och inte alltid kommer överens.

– Det finns också många hierarkier på en ö, till exempel mellan de som bott där i generationer och ärvt sitt hus och de som köpt dyrt nyligen, eller mellan de som bor där året runt och sommargästerna, säger Emma Bucht i NVP.

– En del i dramaturgin är att det är en ö dit man måste åka med båt, där det inte finns några bilar, och som man inte kan åka ifrån hur som helst. Man måste rida ut de problem som uppstår, säger Felix Herngren.

Jörgen Bengtson
Foto: Ulrika Malm, TV 4