Våren kom snabbt
till Söderhamns skärgård

Våren kommer snabbt till Söderhamns skärgård efter issmältningen. Skärgårdsenheten Söderhamn rapporterar mer eller mindre dagligen om nya och gamla bryggor, övernattningsstugor, farleder och annat som hör sommarsäsongen till.

Tyvärr kan den kommunala skärgårdsenheten också rapportera om skarvarnas framfart och att fåglarna nu intagit och förstört en femte ö i Söderhamns skärgård.

För den som vill följa vad som händer i Söderhamns skärgård, är Skärgårdsenheten Söderhamns facebookgrupp en bra källa. Gruppen är populär, vilket antalet ”gilla” (2 626 personer) och kommentarer på sidan visar.

Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner har ingen motsvarighet till Skärgårdsenheten Söderhamn och inte heller en verksamhet som kan mäta sig med denna.

Söderhamn har vandrarhem och uthyrningsstugor på fyra öar, båttrafik till och från öarna, båtturer till Albertina i Skärså, båtturer Stenö, camping och havsbad i Stenö, en båt (m/s Moa af Söderhamn) som man köper turer av till ön och badstället Orn samt Stenö samt annan skärgårdsverksamhet.

Bilden visar Storjungfrun, som fick en av sina badbryggor på plats häromdagen.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamns facebooksida