Nytt vinterområde
populärt i Söderhamn

Vinterområdet på Stugsundsudden vid Söderhamnsfjärdens södra strand har blivit en succé. Skidspår och pulkabackor har varit flitigt utnyttjade i vinter. Söderhamns kommun ser ytterligare potential i området.

Tack vare ett bidrag från Sparbanksstiftelsen Söderhamn på 100 000 kronor har Söderhamns kommun kunnat ställa i ordning Stugsundsudden som vinterområde. Den snörika vintern har hjälpt till att sätta fart på området.

– Jag tror det skulle kunna utvecklas för aktiviteter hela året, säger Niclas Brodin, fritidsansvarig på Söderhamns kommun, till Söderhamns-Kuriren (29 mars 2018).

Han pekar på funktioner som utegym, vindskydd och för vintern förlängt skidspår till centrala Söderhamn.

Stugsundsudden fick ett lyft för några år sedan, då kommunen började ställa i ordning området för friluftsändamål. Området fick cykel- och promenadvägar, bänkar och soffor, bord och lekytor, parkering och informationstavlor. Här finns också något av en botanisk trädgård, med runt 70 växter. Hösten 2016 fick området solcellsbelysning.

Stugsundsudden invigdes 2012. Här fanns tidigare industrier – och mycket föroreningar.

Bilden visar del av området hösten 2015.

Söderhamn har med Stugsundsudden fått en attraktiv park vid inloppet till Söderhamn. Den har likheter med det populära gång- och cykelstråk, som Huduksvallsborna fick för några år sedan på Hudiksvallsfjärdens norra strand.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om området: Stugsund får park vid havet (9 oktober 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun