Vårfloden har nått
maximum på kusten

Den våldsamma vårfloden har sannolikt nått maximum på Hälsingekusten, med översvämmade vattendrag i bland andra Norralaån, Hornån och Långvinds ström. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut  (SMHI) utfärdade på tisdagen en klass 3-varning för extremt höga flöden i Norralaån. Extremt höga flöden uppkommer i genomsnitt vart femtionde år.

Det verkar som om vårfloden nådde sin högsta punkt under onsdagen. På kvällen verkade flödet klart lägre i Långvinds ström än kvällen före. På filmen ser vi Långvinds ström vid den tidigare Mellanhammardammen i Långvinds ström. Bilden visar fallet vid Kvarndammen, som ligger uppströms.

– Det har varit kritiskt, med någon decimeter som återstått innan passagen under brovalvet på landsvägen i Långvind varit helt täckt av vattenmassorna. Det var nära i går kväll, men flödet verkar ha bedarrat under onsdagen, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Hälsingekusten.se.

Under tisdagen stod delar av centrala Långvind under vatten. Vattnet sjönk undan under onsdagen. Vattnet var dock fortsatt högt och mycket kraftigt i Långvinds ström, med Hålldammen och Kvarndammen som flödade över sina bräddar. Vägen till Hålldammen är täckt av vatten. Pimsbovägen från Långvind till Losjö är avstängd, för en betydande del av vägen är sjö.

Text, foto och film:
Jörgen Bengtson