Nödvändigt
skjuta fler sälar

Sälarna är ett växande problem för fiskare. Säljägaren Anna-Carin Westling, Hudiksvall, känner till problemet bättre än de flesta. Hon är en av Sveriges största säljägare. Nu kräver hon skottpengar på säl.

Mellan april och december jagar hon säl flera dagar i veckan. Hon älskar sälar och säljakt.

– Jag ser att sälarna blivit fler och fler och jag vet hur hårt de går åt yrkesfiskarnas fångster. Sälstammen behöver hållas nere, säger Anna-Carin Westling till Sveriges television (SVT), när SVT följer med henne på jakt under ett par dagar.

Förra året sköt hon 60 gråsälar på Hälsingekusten. I början av den nya jaktsäsongen har hon redan skjutit 13 sälar.

I programmet, Säljägaren: Inför skottpengar på säl, framträder också en av Hälsingekustens få yrkesfiskare, Carl-Åke Wallin.

– Man kan nog säga att sälen äter upp ungefär 40 procent av vår strömmingsfångst. Det går inte att skydda garnen mot sälen. När det gäller lax finns bra sälsäkra redskap, men inte för strömming, säger han till SVT.

Anna-Carin Westling är tydlig med vad som behövs.

– Ska vi ha kvar några kustnära yrkesfiskare måste vi få skjuta mer säl, och inte bara genom skyddsjakt, säger hon.

– I dag får ju vi jägare bara skjuta säl i närheten av fiskeredskap som skadats av sälen, och det gör det mycket svårt att ens skjuta de sälar vi får skjuta, säger hon.

För Långvind.com har hon berättat att det i praktiken är omöjligt att skjuta den kvot hon har med de skyddsjaktsbegränsningar som finns. Ett annat problem är att hon inte får sälja kött och skinn, för det förbjuder EU.

– Vi är för få som vill och kan jaga säl. Förra året sköts bara knappt hälften, 264 stycken gråsälar i Östersjön. Om det blir skottpengar på dem skulle nog fler kunna tänka sig att hålla på med det här, så att sälstammen kan hållas nere, säger Anna-Carin Westling till SVT.

Gråsälen, liksom knubbsälen, höll på att bli utplånad under 1900-talet, först av jakt, sedan av miljögifter.

Gråsälen i Östersjön minskade från nära 100 000 djur i början av 1900-talet till som minst 2 000-3 000 djur i början av 1980-talet. Sedan dess har den återhämtat sig väl. I dag finns det cirka 30 000–50 000 gråsälar i Östersjön.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay