Kanadagässen har länge plågat Hälsingekusten, inte minst Lillfjärden i centrala Hudiksvall, som sett andra fåglar ta stryk av den artfrämmande kanadagåsen.
– De här stora ansamlingarna man såg på 80- och 90-talet ser man allt mer sällan. Det känns som att det minskar ännu fortare i våra trakter, säger Mats Axbrink, ordförande för Gävleborgs ornitologiska förening, till Sveriges Radion P4 Gävleborg i dag.
Även de lokala fågelskådarna noterar att antalet kanadagäss har minskat kraftigt under en lång period i Gävleborg.
Kanadagässen har minskat stadigt i Sverige de senaste åren. I år har nedgången varit extra tydlig i Hälsingland. På en del platser är de helt borta, rapporterar SR.
Fågelforskaren Martin Green, Lunds universitet, har sin teori om vad minskningen beror på:
– Jag tror det är ett lokalt fenomen som kan bero de stora översvämningarna. Det har ju på många sätt varit en märklig vinter och vår och det märks också i naturen, säger Martin Green till SR P4 Gävleborg.
Kanadagåsens ursprungliga utbredningsområde är Kanada, Alaska och norra USA. Den har under årens lopp blivit inplanterad i bland annat Europa och delvis konkurrerat ut lokala fåglar. Kanadagåsen blev utplanterad i Sverige under mellankrigstiden.
Jörgen Bengtson