Överflöd av
loppis och marknader

Hälsingland och även delar av Gästrikland är ett eldorado för loppmarknads-, auktions- och knallemarknadsälskare, med midsommar som start för en intensiv sommarsäsong för framför allt loppmarknader och auktioner.

Hälsingekuten.se har en ny avdelning Marknader under toppfliken Göra. Här finns massor av marknader listade under rubriker för antikmarknader, auktioner, julmarknader, knallemarknader, loppmarknader och skördemarknader. Lopporna är talrika under sommaren, liksom auktionerna.

Även om knallamarknaderna/marknaderna är typiska för höst och vår, så finns några stora sommarmarknader: Järvsö midsommarmarknad fredag–lördag under midsommarhelgen, Ockelbo marknad fredag–söndag sista helgen i juni (bilden), Bergviksmarknaden sista lördag–söndag i juli och Bollnäs höstmarknad fredag–söndag i mitten av augusti.

– Vi vet att många älskar markander och auktioner. Under våren har vi gjort enskilda sidor över de olika återkommande marknaderna, som vi kompletterar allt eftersom vi får kunskap om nya marknader och auktioner. Vi inkluderar också en och annan marknad i Gästrikland, främst i Hälsinglands grannkommuner Ockelbo och Gävle, säger Agneta Bengtson, teknisk redaktör på Hälsingekusten.se.

Läs vidare under fliken för respektive marknad:

Knallemarknader är framför allt vanliga under vår och höst, med Hälsinge marknad i början av september som en av Norrlands största marknader. Men det finns också marknader under sommaren, som Järvsö midsommarmarknad och Ockelbo marknad.

Lopp- och kuriosakmarknader är talrika under vår, sommar och höst. Men det finns också åtskilliga åretruntöppna loppmarknader i främst i Hudiksvall men också i bland annat Söderhamn, Bollnäs och Ljusdal.

Antikmarknader och samlarmässor finns i Hälsinglands två gamla städer, Hudiksvall och Söderhamn. Dessutom brukar Gävle ha en årlig mässa.

Skördemarknader har sin givna tid under september.

Julmarknader är, av förklarliga skäl, en typisk aktivitet veckorna före jul.

Auktioner är framför allt vanliga under sommaren, både gårdsauktioner och auktionshallsauktioner. Det finns också flera åretruntöppna auktionshallar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson