En helg per år öppnar många av Sveriges stängda fyrplatser. Det sker även i resten av världen – på internationella fyrdagen. Två av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Agön och Storjungfrun, håller öppet på Internationella fyrdagen/fyrhelgen 2018. Ytterligare tre fyrar i närheten av Hälsingekusten, Brämön i Medelpad samt Bönan och Limö i Gästrikland håller också öppet.
Hälsinglands tredje klassiska fyrplats, Gran, är stängd för allmänheten.
I år är 79 fyrar öppna i svenska vatten, lika många som rekordåret 2017. Agö fyrplats är enda i Hälsingland, som är öppen på internationella fyrhelgen den 18–19 augusti 2018. Storjungfrun håller öppet en månad tidigare, 21–22 juli.
– Förra året hade vi totalt 12 898 besökare, trots dåligt väder, berättar Svenska Fyrsällskapet i ett pressmeddelande.
Det är en imponerande siffra, som gör Sverige till en fyrstormakt.
Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Framtiden för många större, före detta bemannade, fyrar är på sikt osäker, då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras.
Under Internationella fyrdagen försöker därför Svenska Fyrsällskapet med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt, så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv.
Internationella fyrdagen startade 2002 och blev omedelbart en stor succé i Sverige. Det lilla landet i norr står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag.
Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti.
Många av uppgifterna är preliminära, meddelar Svenska Fyrsällskapet, som löpande uppdaterar vilka fyrar som är öppna 2018 på www.fyr.org/aktiviteter/int-fyrdagen/.
Jörgen Bengtson
Karta: Leif Elsby