Bärplockarläger
problem på kusten

Både på Hälsingekusten och i inlandet har utländska bärplockare blivit ett skogsbrandsproblem. Hela Gävleborgs län har eldningsförbud, som Länsstyrelsen Gävleborg har utfärdat. Eldningsförbudet omfattar även lägereldar, campingkök med öppen låga, grillar, värmeljus och allt annat med öppen låga. Långvind.com skrev om detta i artikeln Eldningsförbud och drönarhjälp (24 juli).

– Uppsikten av bärplockarnas läger viktig för brandsäkerheten, skriver Söderhamns kommun på sin webbplatse Soderhamn.se.

I dagsläget finns fyra bärplockarläger inom Söderhamns kommun. Eftersom personerna som bor i lägren vanligtvis lagar sin mat över öppen eld, bedömer kommunen att dessa är en risk för brandsäkerheten. Personer som eldat har påträffats och polisanmälts.

I Enånger finns också utländska bärplockare i markerna. Här har enskilda affischerat om eldningsförbud.

Hudiksvalls kommun och övriga kommuner i Hälsingland är tydliga med att eldningsförbudet gäller alla och är absolut.

– Eftersom de här personerna inte har så många andra sätt att tillaga sin mat än över öppen eld har vi tidigt bedömt lägren som en risk. Därför håller vi dem under uppsikt varje dag. Vi har informerat om eldningsförbudet, säger Ali Nefzi, teknisk chef i Söderhamns kommun, till Soderhamn.se.

Söderhamns kommun har polisanmält två bärplockarläger.

Kommunen berättar att Securitas åker runt i lägren under kvällstid för att fortsätta uppmärksamma om hur viktigt det är för allas säkerhet att eldningsförbudet tolkas strikt. Ingen eld med öppen låga är tillåten.

Länsstyrelsen Gävleborg och de enskilda kommunerna har gått ut med affischer på svenska, engelska och vanliga ”bärplockarspråk”. Bilden visar en av affischerna, som Hudiksvalls kommun går ut med.

Jörgen Bengtson