Succé i Söderhamn
med cruising i skärgården

Cruising är inte bara bilar i karavan på land. Det kan också vara en armada av båtar till havs. I lördags hade Söderhamn sin tredje skärgårdscruising, med cirka åttiotalet deltagande båtar.

Fartygen åkte i karavan genom Söderhamns skärgård. Vädret var på topp och åskådarna runt 350. Resultatet blev en succé.

Söderhamns skärgårdscruising, som evenemanget heter, startade 2016. Första året kom drygt 70 båtar. I år var 83 båtar anmälda till ”skärgårdskryssningen”. Evenemanget har eget facebooksida.

– Folk har nog saknat att det händer något på sommaren. Sista helgen i juli är också ofta slutet på semestern, säger David Axelsson, initiativtagare till evenemanget tillsammans med Kalle Söderlund, till Helahälsingland.se.

Skärgårdscruisingen började vid kajen i Stugsund, där Sjöräddningssällskapet – eller som det egentligen heter, Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS) – håller till. SSRS höll öppet hus, Stugsunds idrottsklubb stod för servering och Söderhamns Radio 87,9 rapporterade.

Klockan tio var det samling vid kaj, två timmar senare åkte båtarna ut i Söderhamns skärgård, ledda av Sjöräddningssällskapets båt r/s Arizona, och vid 15-tiden kom armadan till Söderhamnsån.

På kvällen fortsatte skärgårdscruisingen med middag och mingel på restaurang för cirka 300 deltagarna.

Söderhamns skärgårdscruising har kommit för att stanna. Det blir en fjärde upplaga 2019. Initiativtagarna, Kalle Söderlund och David Axelsson, vill utveckla evenemanget och involvera fler åskådare, både i Stugsund och Söderhamn.

– Vi vill även få med publiken som står på kajen och tittar, säger Kalle Söderlund till Helahälsingland.se.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns skärgårdscruising