Österdagarna öppnar
fiskarliv i Söderhamn

Söderhamns kust- & skärgårdsförening öppnar sitt fiskaremuseum under Österdagarna tre dagar varje sommar, i år den 10–12 juli 2018. Det är sjätte året för Österdagarna, med Fiskaremuseet i blickfånget och som bas för utställningar, boksläpp, hantverk, underhållning, servering med hembakat bröd och guidning av Fiskarestan.

Alla gamla norrländska kuststäder har fiskarstäder. Här bodde fiskarna större delen av året, som en del av borgerskapet under tiden med fyra stånd: adel, präster, borgare och bönder. Städernas fiskare hade under flera hundra år ensamrätt till havsfiske. Senvåren och sommaren bodde fiskarna i fiskelägen på öar, som hörde till staden.

Till Söderhamns stad hörde bland annat Hälsinglands största ö, Storjungfrun, flera socknar söderut från staden. Hudiksvalls stad hade bland annat den näst största ön, Agön, och de mindre öarna Kråkön, Drakön och Bålsön, alla tre belägna långt från staden.

Nästa vecka lever Fiskarstan i Söderhamn upp med visningar av den historiska miljön på Öster och i kvarteret kring fiskaremuseet.

Programmet har följande innehåll.

Tisdag 10 juli 2018
13.00 Fiskaremuseet och serveringen öppnar
14.00 Boksläpp av ”Söderhamns Skärgård speglad i konsten” på Galleri Gäddan
17.00 Österdagarna stänger

Onsdag 11 juli 2018
16.00 Fiskaremuseet och serveringen öppnar
20.00 Österdagarna stänger

Torsdag 12 juli 2018
13.00 Fiskaremuseet och serveringen öppnar
17.00 Österdagarna stänger

Under respektive dag är det underhållning och efter det guidning av av Fiskarestan (Öster). Tyvärr anger föreningen inte tider för dessa aktiviteter.

Söderhamns kust- & skärgårdsförening köpte 1997 fastigheten, som fiskarmuseet Gäddan ligger i, på Östra Storgatan. Fastigheten består av fiskarbostad, smedja, stall, skomakeri, dass och vedbod. Gården är en av Söderhamns bäst bevarade.

Text och foto:
Jörgen Bengtson