Ny fart på
”Handelns dagar”

”Handels dagar” var länge det enda som hände i Hudiksvalls stad under sommaren. Nu finns ett digert program och många sommaröppna krogar, som gör att Hudiksvall kan leva upp till epitetet ”Glada Hudik”.

När Långvind.com:s utsände kom till Hudiksvall 1988, var Handelns dagar i stort sett det enda som hände i staden under sommaren. Sedan dess har Hudik gjort en rejäl resa som nöjes- och evenemangsstad.

På torsdag–fredag gick årets Handelns dagar av stapeln. Det handlar väldigt mycket om att försäljningsstånd kantar Storgatans sträckning som gågata. Tidigare var det till stor del butiker längs Storgatan, som öppnade stånd på gågatan.

I år var inslaget av andra stånd vanligare. Företag och föreningar utan butiksläge på Storgatan, flyttade ut bland gående. Det var mycket hantverk och mat. Handels dagar är också en chans för handlare utanför centrala Hudiksvalls huvudstråk, att visa upp sig och sina varor.

Handelns dagar var under en tid torsdag–lördag, men i år var den bara två dagar, torsdag–fredag. Eftersom lördag är stor handelsdag, blev det totalt sett färre besökare än åren med Handels dagar i tre dagar. Bilden är från Handels dagar 2015, som var i tre dagar.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om Handelns dagar: Handelns dagar i hetta (4 juli 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson