Chans att se
Hälsinglands skärgård

Det är nästan omöjligt att ta sig ut till öar i Hudiksvalls skärgård, om man inte har egen båt. Men i sommar öppnar Visit Glada Hudik (VGH) – Hudiksvalls turistbyrå – skärgården för besökare för andra sommaren. VGH erbjuder tre heldagsturer med m/s Hulda af Söderhamn, som går till den främsta pärlan i Hudiksvalls skärgård och Hälsinglands näst största ö: Agön.

Turerna till Agön går 17 juli, 24 juli och 31 juli, alla tisdagar med start klockan 10. På vägen hem går turen via naturreservatet Tihällan, som har en av Östersjöns största sälkolonier, och Innerstön. I turen ingår även lunch med lokala fiskdelikatesser samt förmiddags- och eftermiddagskaffe eller -te. Förhandsbokning är nödvändig. Mer information: Visit Glada Hudik, telefon 0650-191 00.

I Söderhamns skärgård är största ön Storjungfrun, som ligger isolerat i södra kommundelens ytterskärgård. Hit går det tre heldagsturer i sommar, alla på torsdagar med start klockan 10: 5 juli, 12 juli och 26 jul. Även här är det m/s Hulda, som tar besökare till unika Storjungfrun. På Storjungfrun kan besökaren lyssna till historien om bland annat fyren, kapellet eller bara njuta av en härlig promenad på ön. I turen ingår lunch, förmiddagskaffe/te och eftermiddagskaffe. Förhandsbokning är nödvändig. Mer information: Visit Söderhamn, 0270-753 53.

Hudiksvalls skärgård har ett företag med taxibåtar, Mössö lax & skärgårdsservice. Företaget har två båtar och erbjuder rundtur med båttaxi i skärgården och transport till enstaka öar. Mer information: Anders Hall 070-698 51 19.

Söderhamns skärgård har både turbåt (m/s Moa af Söderhamn), kommunal taxibåt (m/s Hulda) och privata taxibåtar. Mer information: Visit Söderhamn,

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun