Pride i Hudik
– nu med vigsel

Pride har kommit till Hudiksvall för att stanna. Den 25 augusti 2018 blir det Prideparad för femte året. Nu blir det också möjligt att gifta sig på Pride i Glada Hudik.

– Vi tycker att det är ett bra tillfälle att hylla kärleken. Vi kommer därför att erbjuda våra medborgare att viga sig under dagen. Det kommer att ske i Rådhusparken och alla är välkomna, säger kommunchef Bengt Friberg till www.Hudiksvall.se

Par som vill gifta sig, vad ska de göra inför den 25 augusti?

De behöver ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hinderprövningen måste vara färdigställd före vigseln. För att få hindersprövningen i tid till den 25 augusti, måste Skatteverket få ansökan senast den 17 augusti. Hindersprövningen lämnar man in till kommunens servicecenter på Trädgårdsgatan 4 i Hudiksvall eller postar till kommunen på 824 80 Hudiksvall.

Det går inte att boka tid för själva vigseln, utan man ställer sig i kö i Rådhusparken för vigsel den 25 augusti från klockan 16. Bengt Friberg är vigselförättare. Hudiksvalls kommun ordnar två vittnen för ceremonin.

Pride Hudik är en ideell förening. Den har webbplats och facebooksida med 2 862 följare, som dock inte har så mycket nytt stoff.

Prideparaden den 25 augusti går genom Hudiksvall. Samlingstid för privatpersoner är klockan 13.30 i Rådhusparken. Samlingstid för föreningar och grupper är klockan 13 i Rådhusparken; dessa måste anmäla sitt deltagande senast den 11 augusti. Paraden avslutas i Rådhusparken, där högtidstal och prisutdelning sker.

– Ta gärna med picknickkorgen och varför inte ett trevligt instrument, skriver Pride Hudik på sin webbplats.

Även Söderhamn har egen Pridefestival, Pride Söderhamn. Den inleder sommaren under två dagar, i år 8–9 juni 2018.

Jörgen Bengtson
Foto: Hudiksvalls kommun