Hösten är här
men kom sent i år

Hälsingekusten har haft höst en längre tid, sedan fyra veckor, trots att brittsommarvädret kan ha fått en och annan att tro att hösten inte anlänt.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) ger besked om, när den formella hösten anländer:

”Höstens ankomstdatum avser det första dygnet av fem med hösttemperaturer (dygnsmedeltemperatur under 10,0°C). Det innebär att ankomstdatumet kan bestämmas först i efterhand”, berättar SMHI på sin webbplats för Höstens ankomst 2018, där den anger intervaller för höstens ankomst 2018.

Den dagen inträffade i år den 26 september. Enligt SMHI är den genomsnittliga tiden för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20 september, så i år var hösten senare än vanligt.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader – gränsen för sommartemperatur – någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt. ”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI.

Det gäller för alla årstidsväxlingar. På SMHI:s webb finns en särskild årstidskarta, som håller koll på Sveriges höst-vinter-vår-sommar.

Höstens exakta ankomst på Hälsingekusten varierar över åren. Den anlände 26 september 2018, 4 oktober 2017, 1 oktober 2016, 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI