Ny bildskatt
från Hälsingekusten

I Njutånger har Sigrid Sundin-Lundqvist i Sundsäter hittat en samling fotografier. Den var helt okänd för henne. Hon hittade glasplåtarna i kvarlåtenskapen efter sin mamma Elin.

– Bilderna är tagna av min morbror Sven Svensson från Mekrossla i Njutånger. Jag sitter ibland och försöker lista ut vad som syns på bilderna, men det går långsamt. Bilderna är rätt amatörmässiga, men innehåller en del som för mig är intressant, skriver Sigrid Sundin-Lundqvist till Långvind.com.

– I dag har Sigrid och jag sett till att bilderna har börjat att skannas och de lär så småningom hittas på Sockenbilder, skriver Alf Wikman den 24 oktober 2018 på facebooksidan för Njutångers sockens hembygdsförening.

Han efterlyser hjälp med att identifiera de personer som finns med.

Vi hade tidigare fått uppgiften av bilderna kom från fotografen Tekla Nordin Svenson, som inte bara var fotograf, utan också konstnär, vilket gjorde att vi då talade om ”bildskatt”. Fotografierna kom alltså inte från henne.

Sven Svensson blev så småningom svåger till Tekla Nordin Svenson, som gifte sig med hans storebror Anders. Men närmare än så kommer det inte, berättar Sigrid Sundin-Lundqvist för Långvind.com.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 26 augusti 2021