25 år för äldsta
loppmarknadsbutiken

Hudiksvalls äldst loppmarknadsbutik, eller second hand för den som vill, firar 25 år. Café 7:an på Västra Tullgatan har varit med sedan oktober 1993.

Bakom butiken står Pingstkyrkan i Hudiksvall, Höglidenkyrkan.

– Jag minns att man från predikstolen i pingstkyrkan bad församlingsmedlemmar att skänka saker till butiken, säger Maj-Anita Persson, ansvarig för butiken, till Helahälsingland.se.

Hon tror det var Håkan Svedman från Höglidenkyrkan, som pingstkyrkan i Hudiksvall heter. som såg den tomma lokalen och fick idén till en secondhandbutik.

Den första butiken blev snart för liten. Då sökte man större lokaler. När en elektronik- och vitvarubutiken intill Café 7:an gick i konkurs, slog butiken till och fick till slut köpa lokalen av konkursförvaltaren.

Efter många år på den nya adressen, har dagens butik blivit i minsta laget. Café 7:an skickar allt de inte får plats med till organisationen Hjälp till livs butik på Håstaholmen.

Alla som arbetar i butiken gör det ideellt. Inför julen samlar man ihop och går igenom alla julprylar, som lämnats in under året, för att placera ut dem i butiken närmare jul.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har en sammanställning över loppmarknader i Hudiksvall, Loppmarknader. Under fliken Marknader finns också andra typer av marknader värda ett besök.

Jörgen Bengtson
Foto: Höglidenkyrkan