Kulturfest för
Kattvikskajen?

Kulturprofilen Gerd Engberg vill göra en fest för Kattvikskajen, Hudiksvalls nya stadsdel.

Gerd Engberg är kulturentreprenör och eldsjäl, med mycket på sin meritlista. Nu vill hon ställa till med stor fest och har presenterat sina idéer för Hudiksvalls kommun: en hejdundrande scenföreställning på kajen, med artister och ensembler som Rickard Söderberg, Gävle Symfoniorkester, Kristina Hansson, Östen Eriksson, Emelie Markgren, Kristine West, Thomas von Wachenfeldt och många fler.

– Jag har lagt fram idén, och när jag träffade kommunrepresentanter tyckte alla det lät fantastiskt, säger Gerd Engberg till Helahälsingland.se (19 november 2018).

Hon har tidssatt evenemanget till den 31 augusti 2019. Då ska allt ska ske på en scen över den lilla konstgjorda viken, som skapar en vattenspegel på kajen. Hon har även gett konserten ett namn: ”Milstolpen”.

Artisterna är många. Hon tänker sig att en kulande Emma Härdelin ska inleda kvällen, följt av vattennymfer som bjuder publiken på kallsupar i pausen.

Gerd Engberg har massor av kulturprojekt bakom sig, från Hudiksvalls fyrahundraårsjubileum 1982 och framåt via bland ”Carmina Burana” i Iggesunds järnverk 2005, ”Mord och gästabud” i Iggesunds järnverk 2007, ”Ronja Rövardotter” i Iggesunds järnverk 2010, ”Opera på Kattvikskajen” 2015 och ”Peer Gynt i ny kostym” i Iggesunds järnverk 2016.

Jörgen Bengtson
Bild: Hudiksvalls kommun