Mer pengar i år
till båtskrotning

Båtskrotningspremien, som infördes i september 2018, blev en stor succé – som tog slut på två månader. Nu fyller staten på med mer pengar till båtskrotning.

Under september och oktober i år blev 265 båtar återvunna, vilket är mer än dubbelt så många som hela 2017, berättar Hav- och vattenmyndigheten (HAV) i ett pressmeddelande.

– Det här visar att båtägare vill skrota sina fritidsbåtar på ett miljövänligt sätt. Vi har nu beslutat att satsa ytterligare 1,2 miljoner kronor i år, säger Lisa Bredahl Nerdal på HAV.

Myndigheten räknar med att pengarna ska räcka till att ytterligare cirka 150 fritidsbåtar kan skrotas i år. Vintern till trots, så står 250 fritidsbåtsägare i kö för att få ta del av HAV:s båtskrotningsbidrag.

Företaget Båtskroten AB på Muskö i Stockholms skärgård har – efter upphandling – fått i uppdrag att utföra tjänsten för HAV:s räkning. Bolaget samarbetar med det nationella nätverket Båtretur.se, som hjälper till med hela processen att ta hand om en uttjänt båt och att utveckla mer effektiva processer för återvinning av fritidsbåtar.

Det finns 25 inlämningsställen för skrotning av fritidsbåtar i Sverige.

Här är de regler som gäller för att få ta del av HAV:s båtskrotningsbidrag:
• Båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilogram
• Transport till återvinningscentral betalas av ägaren
• Eventuell sanering betalas av ägaren
• Erbjudandet omfattar båtar som ägs av privatpersoner
• Erbjudandet gäller så länge pengarna räcker, dock längst till 31 december 2018
• Anmäl på nätverket Båtreturs webbplats om du vill skrota din båt

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om båtskrotningar: Slut på båtskrotningspremien (13 november 2018), Skrotning av båtar på Hälsingekusten (5 september 2018), Allt fler båtar till båtskrot (3 januari 2017) och Båtskrotning snart inget problem (17 september 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Båtskroten