Hedebacken öppnar
med nyrustad toppstuga

Hedebacken utanför Hudiksvall, en av få alpina backar på Hälsingekusten, öppnade i dag. Öppningen kom senare än tidigare år på grund av dåligt vinterväder och trasig lift. Backen är öppen lördag–söndag klockan 10–15.

Vintervädret kan Hedebackens vänner, som driver skidanläggningen, inte göra så mycket åt, mer än att låta pistmaskinen jobba, när förutsättningarna i övrigt finns.

Liften var en särskilt problem i år. En skogsmaskin körde på en av liftstolparna, som gick sönder och ledde till omfattande reparationer. Hedebackens vänner fick gjuta nya fundament och byta vajer i liften.

I samband med att backen i dag öppnade för allmänheten, började även skidskolan.

Den stora nyheten är att Hedebacken fått ett helt nyrenoverad toppstuga. Fikastugan har fått både nytt golv, ny färg på väggarna och nya möbler.

– Hedestugan är totalrenoverad invändigt, superfräscht. Allt är nytt och det har gjorts möjligt genom sponsring från näringslivet i Hudiksvall och att det är byggprogrammet på Bromangymnasiet som gjort jobbet, säger Olle Bylin, ordförande i Hudik alpin, till Helahälsingland.se.

Han lyfter också fram backen, som ett alternativ för alla som inte kan åka till de stora alpinanläggningarna i Hälsingland.

– Den här backen är helt fantastisk på så sätt att den möjliggör skidåkning för folk som inte kan ta sig iväg till Hassela eller Järvsö, säger han.

Hedebacken har en facebooksida, Hedebacken, med 682 följare.

Utöver Hedebacken finns ytterligare en backe på Hälsingekusten, Fågelhällan, söder Enånger. Den har dock inte öppnat för utförsåkning för säsongen; däremot går det bra att åka pulka och använda grillplatserna.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om när Järvsöbacken och Hassela Ski Resort öppnade för säsongen, Järvsöbacken öppnade Hassels står på tur (9 december 2018). Utöver dessa två finns också Bollebacken, Bollnäs.

Jörgen Bengtson
Foto: Hedebackens facebooksida