Nedgången
fortsätter i Ljusne

Bruksorten Ljusen har haft en tuff utveckling, med företagsnedläggningar och befolkningsminskning. I fredags kom ytterligare ett dråpslag: den enda kvarvarande industrin, Ala sågverk, varslar en femtedel av sin personal.

Den finsk-svenska skogsjätten Stora Enso driver sågverket i Ljusne. Nu genomför företaget strukturella förändringar – ett annat ord för neddragningar – för att behålla lönsamheten. Förberedelserna har pågått i ett år, enligt företagets verkställande direktör Karl-Henrik Sundström.

Under februari 2019 sjösätter företaget flera åtgärder för att sänka sina kostnader. En av åtgärderna är att varsla 23 anställda av drygt 110 på Ala sågverk i Ljusne.

– Vi gör dels förbättringsåtgärder. Vi ser investeringar framåt. Men vi ser också lägre beläggning framåt i vår komponentfabrik så vi kommer behöva ta bort ett skift där, säger Christer Rosén, platsansvarig i Ljusne, i dag till SVT Gävle Dala.

Ljusnes motsvarighet i Norrhälsingland, Iggesund, har klarat sig mycket bättre under strukturomvandlingen. Iggesund har visserligen tappat lokalanställda, men inte befolkning, och klarat sig bra tack vare att verksamheten på Iggesunds bruk – Iggesund Paperboard AB och Holmen Skog AB – haft en positiv utveckling.

I Ljusne har den ena industrinedläggningen eller neddragningen efter den andra avlöst varandra. Befolkningen har nästan halverats på 55 år, från 3 770 invånare 1960 till 1 946 invånare 2015. Iggesund har oförändrad folkmängd, 3 410 invånare 1960 och 3 419 invånare 2015.

Jörgen Bengtson