Strandpiren enda
på Hälsingekusten

Restaurang Strandpiren, Hudiksvall, är enda krog på Hälsingekusten i restauranguiden White Guide 2019. Dock finns det numera ytterligare tre restauranger – mot tidigare en – i Hälsingland – som kvalar in på listan över Sveriges 600 bästa restauranger. Dessa är, förutom Växbo krog utanför Bollnäs, nykomlingarna Järvsö Creperie och La Banca i Ljusdal.

Den 4 mars 2019 är det premiär för ”White Guide – Sveriges bästa restauranger 2019–20” på en gala på Malmö opera. Men i god tid före galan avslöjar White Guide, som i år fyller 15 år, årets restauranger på listan.

Av årets 600 restauranger är 89 nya, varav de flesta helt nya sedan förra guiden; samtidigt kommer sex restauranger tillbaka. År 2018 var 87 nya och fem comeback; år 2017 var 80 nya.

– Förnyelsen i branschen och den höga takten i nyöppnandet fortsätter med andra ord, skriver White Guide i dag i ett pressmeddelande.

– Vi konstaterar också att kvaliteten på årets utvalda krogar är ännu högre än tidigare. När den genomsnittliga prestationen successivt flyttas uppåt ökar risken att restauranger som inte hållit jämna steg med konkurrensen rör sig nedåt i placeringsordningen eller hamnar utanför 600-listan – de behöver inte alls ha blivit sämre, det är ribban som höjts, skriver White Guide.

Strandpiren var årets skräll 2018, som kom med i guiden inom ett år från det att Strandpiren – som är både hotell, restaurang och gästhamn – öppnade.

Årets skräll kan de två nykomlingarna i Hälsingland stå för, som gör att Hälsingland ökar från två till fyra restauranger på ett år. För tre år sedan fanns bara Växbo krog på listan.

Till detta kommer restauranger i närheten, dels i Gästrikland och dels i Medelpad.

I Gästrikland kommer Furuvik havskrog (tidigare Furuviks brygga) tillbaka efter en tids bortavaro. Nykomlingar är Noun och Vinkrogen i Gävle, med Matildas kvarterskrog och Söders källa finns med sedan tidigare. I inlandet finns en nykomling i Sandviken, The Church, och en som varit med många år, Högbo brukshotell.

I Medelpad är Hybris i Sundsvall nykomlingen, med följande gamla godingar: En liten krog (med sommarfilial i Sörfjärden), Invito Ristorante Italiano, Restaurang Apa, Restaurang Lörudden och Rå Sundsvall.

I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Den 4 mars får vi veta vilka vinnarna är i olika kategorier samt poäng och klassificeringar för alla restauranger.

Värt att notera är att många välrenommerade restauranger, som tidigare funnits med i White Guide, inte längre kvalar in: Albertina i Skärså, Axmar Brygga Havskrog i Hamrånge, Borka Brygga i Enånger och Sjömärket i Mellanfjärden.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare haft artiklar om White Guide och dess klassning av restauranger: Strandpiren spurtar in i restaurangguide (22 februari 2018), En hälsingekrog på krogtopplistan (13 augusti 2017), Inga toppkaféer på Hälsingekusten (22 april 2017), Inget toppkafé på kusten (30 maj 2016), En hälsingekrog på topplista (5 mars 2014), Kustkrogar i topp (5 mars 2013) och Hälsingekusten i krogtopp (22 mars 2012).

Jörgen Bengtson