Söderhamn utmanar:
Skärgårdsutmaningen

I morgon går den stora utmaningen av stapeln i Söderhamn, Skärgårdsutmaningen, en tuff sim- och löpartävling, swimrun, i skärgården.

Nittiofyra personer har antagit Skärgårdsutmaningen, ett äventyr på land och i hav. I år ser väderprognosen också bra ut för tävlingsdagen – de två senaste åren har bjudit på regn och blåst.

– Det ser nästan ut att bli för enkelt. Det blir inte så mycket vågor och lagom temperatur i vattnet. Det får inte vara för varmt heller eftersom man springer i våtdräkt och det kan vara skönt att svalka av sig i vattnet, säger Per-Erik Modig från Söderhamns skärgårds multisportförening, till Helahälsingland.se (2 augusti 2019).

Det är sjätte året, som Söderhamns skärgårds multisportförening arrangerar detta krävande lopp, som egentligen är två. Ett är på drygt 23 kilometer och ett på 14 kilometer. Ungefär en fjärdedel går i vattnet.

Starten går i Stenö. Deltagarna växlar mellan att springa och simma för att ta sig runt banan. De springer med våtdräkt och skor, med flythjälpmedel och paddlar på händerna. Man tävlar i lag.

– Det är rätt så tufft att ta sig runt. Det snabbaste som gjorts är tre och en halv timme på den långa sträckan. Det är en rejäl utmaning även om det ser lite för bra ut, säger Per-Erik Modig.

När Swimrun-tävlingen skedde första gången i Söderhamn 2014 var det den första i Norrland. Föreningen bakom har både webbplats och facebooksida.

Swimrun är en etablerad sport. Utövaren växlar mellan simning och löpning utan att stanna. Skorna behålls på under simsträckorna och våtdräkten under löpningen. Det som kännetecknar swimrun är dels att den sker utomhus, dels att den har mer än en simsträcka och mer än en löpsträcka.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om swimrun-tävlingarna i Söderhamn: ”Simma-springa” i Söderhamn (10 april 2014),

Jörgen Bengtson
Karta: Söderhamns skärgårds multisportförening