Snart dags
stänga fritidshuset

Hösten går mot vinter, även om en och annan brittsommardag kan få en att tro annat. I god tid inför vintern gäller det att vinterbona sitt fritidshus, om man inte håller det varmt även under vinterhalvåret.

Många på Hälsingekusten bommar igen sina fritidshus inför vintern. Men en del glömmer att tömma och stänga av vattnet till huset. Den som inte ser om sitt hus, riskerar kostsam och besvärlig vattenskada.

Varje vår drabbas många av omfattande vattenskador i sitt fritidshus, på grund av att man inte har stängt av huvudkranen till vattensystemet i huset och tappat ledningar på vatten, ett problem många känner igen i Långvinds fritidsområde.

Här är några tips från webbplatsen Skärgårdsbryggan på vad du bör göra för att vintersäkra sommarstället, om du inte tänker hålla det uppvärmt under den kalla delen av året:
• Töm varmvattenberedaren och pumpar, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.
• Häll frostskyddsvätska i diskho, tvättställ, golvbrunnar och wc-stol.
• Öppna alla innerdörrar även luckorna till diskbänkskåpet, för att värma rören där.
• Ordna med regelbunden tillsyn av huset.

Text och foto:
Jörgen Bengtson