Hudik kommer
på världskartan

Hudiksvall är på väg att bli en röd prick på världskartan, åtminstone på Teslas globala karta. Tesla har nämligen börjat arbetet med att installera en laddstation med supersnabbladdare (HPC) för Teslas elbilar i Medskog, strax väster om Hudiksvall.

Det har länge varit en grå nål utanför Hudiksvall på Teslas karta över supersnabbladdare (”superchargers”). När man klickar på nålen, poppar texten ”Kommer snart” upp, med tillägget ”Target opening by end of 2019”.

Bakom restaurangen Burger King i Medskog är Tesla i färd med att sätta upp en laddstation för Tesla.

När Långvind.com besöker arbetsplatsen och får en mycket kort pratstund med en av installatörerna, får vi besked om hur många laddpunkter det blir: åtta.

När dessa är på plats, kan installatörerna dock inte ge besked om. Laddstationen kanske kommer på plats före slutet av 2019. Sannolikt blir det laddpunkter för både Teslas egen Typ 2-standard och den globala CCS-standarden, som moderna Teslabilar har, dock fortsatt låst till Teslabilar.

Sedan tidigare har Tesla supersnabbladdare på följande platser i närheten av Hälsingekusten/längs Europaväg 4:
Krokom: Krokomsporten 3 (E 14)
Sundsvall: OKQ8 Skönsberg, Gillebergsgatan 1
Gävle: Gävle Bro, Gävle Brovägen
Mora: Strandgatan 8
Uppsala: Fullerö backe
Sollentuna: Max, Breddenvägen

Snabbladdare är också utlovade för följande platser i Hälsinglands relativa närhet:
Ytterhogdal (E 45)
Djurås (E 16)

Teslas laddnätverk är bara öppet för Teslas bilar men har i växande omfattning också laddning för CCS-standard, dock bara för Teslabilar. Det innebär en öppning för andra att sluta avtal med Tesla om snabbladdning av elbilar med CCS-kontakter.

Teslas växande nät visar vilket övertag det kaliforniska bilföretaget har jämfört med alla andra elbilstillverkare. Teslas laddare har i dag en effekt på upp till 135 kW. Tesla kommer inom kort att introducera sina så kallade V3-laddare med effekter upp till 250 kW eller mer. Troligen kommer de första i Norden att installeras söder om Oslo.

Det finns ett konkurrerande europeiskt nätverk med supersnabbladdare, Ionity, som än så länge bara har en laddstation igång (Krokom) och en under byggnad (Sundsvall) i området vi refererar ovan. Ionitys bygger HPC-laddare på 350 kW.

Även andra aktörer bygger nät med HPC-laddare, från 150 kW och uppåt, dock – vad vi vet – ingen på europeisk basis.

Destinationsladdare (”långsamladdare”) för Tesla finns på följande platser i Gävleborgs län:
Kårböle: Wildlife Sweden, Härjedalsvägen 650
Hudiksvall: Hotell Strandpiren, Sjötullsgatan 15
Enånger: Hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Kungsgården Långvind
Vallsta: Orbaden Spa & Resort, Gamla Orbadenvägen 86
Bergby: Hedenstugan, Heden 74
Gävle: Best Western Hotel City Gävle, Nygatan 8

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 9 december 2019