Kyla och snö
öppnar Hedebacken

Den milda vintern har tvingat Hedebacken utanför Hudiksvall att hålla stängt. Men lagom till sportlovet i Norrhälsingland kom både kyla och snö.

– Hedebacken öppnar söndag 1 mars, förkunnar Hedebacken stolt på sin webbplats och facebooksida.

Hedebacken är en liten alpin anläggning, med tre nedfarter, fallhöjd på 50 meter, längsta nedfart på 400 meter och bygellift med kapacitet på 550 personer per timme.

Utöver Hedebacken finns ytterligare en backe på Hälsingekusten, Fågelhällan, söder Enånger. Den har dock inte öppnat för utförsåkning för säsongen.

På Hedebackens topp ligger Hedestugan, som är öppen när backen är öppen. Här finns kafé, som serverar bullar, smörgåsar, varmkorv och drycker.

Det såg länge ut som om Hedebacken skulle få hålla stängt denna säsong.

– Jag har varit engagerad här sedan början på 1980-talet och det har aldrig hänt att backen varit stängd, säger Carl Gustaf Ekroth, Hedebackens vänner, till Helahälsingland.se (27 februari 2020).

Skidanläggningen ägs av Friluftsfrämjandet Hudiksvall, men drift och förvaltning står föreningen Hedebackens vänner för, som är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och IF Hudik Alpin.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare i år skrivit om Järvsöbacken och Hassela Ski Resort, som har öppet för säsongen. Utöver dessa två finns också Bollebacken, Bollnäs.

Jörgen Bengtson
Foto: Hedebackens webbplats och facebooksida