Boutveckling i
Gävle hamn – med silo

Gävle var först ut i Gävleborg med att utveckla sitt gamla hamnområde med bostäder. Nu tar bostadsutvecklingen i Gävle hamn ett nytt steg med möjliga bostäder i den gamla spannmålssilon på Alderholmen.

Tanken är inte ny. Redan 2005 fanns planer på att bygga bostäder i silon. Då köpte byggherren Lars Andersson silon från Svenska Lantmännen. Han tänkte bygga om betongsilon och fylla den med bostäder. Men Lars Andersson fick ekonomiska problem; framtiden för silon blev oviss.

Landmärket på Alderholmen på Gävle Strand, med adress Skeppsbron 33, är nu till salu. Kronofogdens talar i sin annons (bilden) om ”Industrienhet om cirka 2 669 m²”. Det blir exekutiv auktion hos Kronofogden om Handelsbanken, som ansökt om försäljning, går vidare.

Silon har varit en avgörande del i etapp tre på det stora byggprojektet Gävle Strand.

Frågan är vilket värde silon har och om den går att sälja.

Vad tror du om möjligheterna till att få silon såld? frågar SVT Nyheter Gävleborg Thomas Sjöstrand, försäljningschef på Kronofogden Mellersta, i ett nyhetsinslag (5 mars 2020).

– Jag kan inte spekulera i det. Kronofogdens uppdrag är att inleda försäljningsprocessen, säger Thomas Sjöstrand till SVT.

Jörgen Bengtson
Foto: Kronofogdens försäljningsannons