Kris för butiker
och besöksnäring

Coronaviruset är ett hårt slag mot butiker i allmänhet och besöksnäring som hotell i synnerhet.

I Hälsinglands största shoppingcentra, Guldsmeden och Fyren, kortar butikerna sina öppettider för att kontra det stora besökstappet.

För hotell och liknande är tappet ännu större.

– Det går inte att föreställa sig hur illa det är – vi har medlemmar som liknar läget vid en skräckfilm. Läget är nattsvart, just nu framför allt för hotellen. Vi var inne i en tydlig inbromsning av konjunkturen och så kom corona och det har eskalerat snabbt, säger intresseorganisationen Visitas verkställande direktör, Jonas Siljhammar, i ett pressmeddelande.

Runt om i Hälsingland varslar hotell och andra besöknäringsföretag personal om uppsägning. I förra veckan varslade Orbaden konferens och spa mer än hälften av personalstyrkan. På lilla STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind säger Agneta Bengtson att det bara är avbokningar och inga bokningar som gäller.

– Hela världen gungar och besöksnäringen är den som drabbas omedelbart, säger hotellägaren Göran Axell, som driver Best Western hotell Södra H i Söderhamn och är styrelseledamot i Visita Norrland, till Helahälsingland.se.

Jörgen Bengtson